Vyhľadávanie


Kontakt

Avantgarde

+447741899046

SZMIK elérhetősége:

szmik.sk@gmail.com

Web: www.szmik.webnode.sk

Avantgarde Londoni Csoport

+44 77 418 99 046

miksz.uk@gmail.com

 

Szolidaritás a szomai bányászokkal!

21.05.2014 08:19

Az Észak-izmiri Szoma városában, Komur IIsletmeleri szénbányában történt katasztrofális baleset mély gyászra és haragra adott okot az egész világon. 301 halottja és 80 sebesültje volt a balesetnek. A legőszintébb részvétünk a rokonoknak. Ugyanakkor haragunk az embertelen profithajhász kapitalista gazdaság ellen fordult.

A műszakváltásra alászállt 787 bányász többségének esélye sem volt. A robbanás 15 méter mélységben egy áramelosztóban keletkezett tűz miatt történt. A halálos szén-monoxid gáz gyorsan terjedt, mivel mind a ventillátorok, mind a menekülési útvonal liftje leálltak.

A török szakszervezeti liga (DISK) elnöke, Kani Beko a bányászok lemészárlásának nevezte a bányakatasztrófát.

 

Míg Erdogan török miniszterelnök cinikusan a bányászok szakmai ártalmának, „bányászsorsnak” nevezte a halált, a katasztrófa egyre inkább nyilvánvaló. A török kormány neoliberális politikája miatt a bányát néhány éve privatizálták. Törökország legnagyobb bányájának - melynek kapacitása 5,5 millió tonna – új tulajdonosa, Alp Gurtan kijelentette, hogy 2012-ben már a költségeket is csökkentették, tonnánként 130 dollárról 24 dollárra. Ennek megvalósítására elsősorban a biztonsági előírásokat jelentősen csökkentették.

 

Egész Törökországban terjedtek a tiltakozó akciók (csak az első nap 20000 fő Isztambulban) és több helyen utcai harcok zajlottak a tüntetők és a rendőrség között.

 

A 2013.-as júniusi felkelés után, amikor több, mint 3 millió ember ment az utcára az Erdogan rezsim ellen, tüntetni és barikádokat emelni, most június 15.-én általános sztrájk készül.

 

A munkásosztály megjelent a színen, és a török kormány fenyegetve van a munkásosztály egyértelmű álláspontjától: ők közvetlenül a bányászati vállalat és az Erdogan kormány ellen vannak.

 

Két hete történt, hogy elutasították az ellenzéki CHP párt indítványát, hogy vizsgálják ki a szomai bánya biztonságát, ahol számtalan tűz ütött ki az elmúlt hónapokban is.

 

A 2013-ban Arequipában (Peru) tartott Első Bányász Konferencia „Munkások biztonsága, védelme és egészsége” fóruma foglalkozott az üggyel:

„A legmagasabb szintű előírások ellentmondásai az egész világon, valamint részben a sokkoló munkakörülmények több ezer halálos áldozatot követelnek évente. Ebben a versengésben fő cinkostársak a szupermonopóliumok. Ezért ma már nem tudjuk megnyerni a harcot egy gyárban vagy akár egy országban egyedül, ezért össze kell fogniuk a szakszervezeteknek, a forradalmi pártoknak és a nemzetközi szervezeteknek.” (Részlet az I. Nemzetközi Bányász Konferencia fórumának összefoglalásából. Több olvasható a www.minersconference.org oldalon)

 

A Törökországi/Észak-kurdisztáni, összesen 120.000 bányász része a világ ipari proletariátusának, amely hatalmas erővé válik, ha tartósan megszervezi önmagát.

 

Szolidaritás a bányászok és családjaik harcában!

Teljes kártérítést minden érintettnek!

A bűnösök felelősségre vonása és megbüntetése!

A munkások és forradalmi erők nemzetközi egységét!

Éljen a nemzetközi szolidaritás!